Skip to main content

rebalance

Πρόσφατη έκθεση από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association) αναφέρει ότι το έλαιο καρύδας είναι υψηλό σε κορεσμένα λίπη και μπορεί να αυξήσει την LDL χοληστερόλη. Αυτό ακούγεται πολύ ανησυχητικό, ειδικά αν ανησυχείτε για την καρδιαγγειακή σας υγεία.


Κατ' αρχάς όταν μιλάμε για κορεσμένα λιπαρά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το έλαιο καρύδας διαφέρει από τα άλλα είδη κορεσμένων λιπαρών. Τα κορεσμένα λιπαρά στην καρύδα είναι κυρίως τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, τα οποία μεταβολίζονται ευκολότερα και καίγονται γρήγορα ως ενέργεια σε σχέση με το αποθηκευμένο λίπος.
Ας ρίξουμε μια ματιά στις έρευνες που αφορούν τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαίου καρύδας: Σε αντίθεση με τα περισσότερα διαιτητικά λίπη που είναι υψηλά σε λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, το έλαιο καρύδας περιέχει λιπαρά οξέα μέσης αλύσου. Τα μέσης αλύσου είναι μοναδικά γιατί απορροφώνται εύκολα και μεταβολίζονται από το συκώτι ενώ μπορούν να μετατραπούν σε κετόνες. Οι κετόνες αποτελούν μια σημαντική εναλλακτική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και φαίνεται πως είναι επωφελής για τα άτομα που αναπτύσσουν ή έχουν ήδη πρόβλημα μνήμης, όπως στη νόσο Αλτζχάιμερ. Τα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η καρύδα μπορεί να είναι επωφελής για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, της δυσλιπιδαιμία, την αυξημένη LDL, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την υπέρταση – που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθειες, καθώς και για τη νόσο Αλτζχάιμερ.

Θα πρέπει λοιπόν να φοβόμαστε τα κορεσμένα λιπαρά και δη το έλαιο καρύδας; 
Ευτυχώς, η απάντηση είναι ΟΧΙ. 


Η άρνηση αυτή όμως συνοδεύετε από προϋποθέσεις:

#1 Φαίνεται ότι δεν είναι καλό να τρώμε κορεσμένα λιπαρά μαζί με τεράστιες ποσότητες υδατανθράκων και ζάχαρης, γιατί αυτό μπορεί να αυξήσει τις κακές επιδράσεις των υδατανθράκων και της ζάχαρης. Η λύση εδώ είναι προφανής: κόψτε τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη, όχι το κορεσμένο λίπος! Αν δεν είστε διατεθειμένοι να το κάνετε αυτό, τότε θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους.

#2 Τα κορεσμένα λίπη είναι υγιεινά, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε. Ένα πρόβλημα που διαπιστώνω είναι ότι πολλοί ερμηνεύουν τη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων σε σημαντική αύξηση κατανάλωσης λίπους. Αυτή είναι μια κάκιστη ερμηνεία: ακόμα και αν πρόκειται για το λάδι καρύδας.

#3 Διαφορετικοί οργανισμοί ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στα τρόφιμα. Επομένως και η κατανάλωση λίπους θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τη γονιδιακή μας έκφραση. Αυτό που πάντα συνιστώ είναι να ακούτε το σώμα σας.

Το έλαιο καρύδας επιδεινώνει τη χοληστερόλη; Ένα ακόμα κρίσιμο ερώτημα!
Επιστημονικές μελέτες εδώ και αρκετά χρόνια επισημαίνουν ότι σημασία δεν έχει σημασία τόσο η συνολική χοληστερόλη αλλά η αναλογία της καλής προς την κακή χοληστερόλη.

Ας δούμε λοιπόν τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την επίδραση του ελαίου καρύδας στη χοληστερόλη και άλλους σχετικούς δείκτες υγείας.

Σε μια μελέτη, 40 γυναίκες με κοιλιακή παχυσαρκία κατανάλωναν είτε σογιέλαιο ή έλαιο καρύδας 3 φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες. Επίσης ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και περπατούσαν 50 λεπτά την ημέρα. Και οι δύο ομάδες έχαναν βάρος, αλλά στην ομάδα με το έλαιο καρύδας ελαττώθηκε η περιφέρεια μέσης τους, ενώ στην ομάδα με το σογιέλαιο παρουσίασε μια μικρή αύξηση. Επιπλέον, η ομάδα του ελαίου καρύδας είχε αυξημένα επίπεδα HDL (καλή χοληστερόλη) και 35% μείωση στην C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), έναν φλεγμονώδη δείκτη.
Σε μια άλλη μελέτη, 11 γυναίκες κατανάλωναν 3 διαφορετικές δίαιτες: μια δίαιτα με υψηλή σε λιπαρά με βάση το έλαιο καρύδας, μια δίαιτα με χαμηλή σε λιπαρά με βάση το έλαιο καρύδας και μια δίαιτα στην οποία τα έλαια ήταν ακόρεστα. Οι γυναίκες ακολούθησαν κάθε δίαιτα για περίπου 3 εβδομάδες, ακολουθώντας την κανονική τους διατροφή τους για την 1 εβδομάδα στο ενδιάμεσο. Το αποτέλεσμα; Οι γυναίκες που ακολούθησαν τη δίαιτα υψηλή σε λιπαρά και με βάση το έλαιο καρύδας είχαν την μεγαλύτερη μείωση στους δείκτες φλεγμονής μετά τα γεύματα, καθώς και τη μεγαλύτερη μείωση στους δείκτες κινδύνου καρδιακής νόσου.
Ακόμη μια μελέτη, με 116 ασθενείς με στεφανιαία νόσο, διαπίστωσε ότι μια δίαιτα πλούσια σε έλαιο καρύδας αύξησε την HDL χοληστερόλη (την καλή χοληστερόλη) και μείωσε την περιφέρεια της μέσης και το βάρος.

Εν ολίγοις, παρόλο που το έλαιο καρύδας αυξάνει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης, οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ταυτόχρονα αυξάνει τα επίπεδα HDL (καλής χοληστερόλης) - και ο λόγος HDL προς LDL είναι που έχει σημασία. Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε έλαιο καρύδας οδηγεί σε απώλεια βάρους και μείωση της CRP που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό δείκτης φλεγμονής και καρδιαγγειακού κίνδυνου.

Συμπέρασμα 
Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι η κατανάλωση του ελαίου καρύδας βελτιστοποιεί την HDL (καλή χοληστερόλη), μας βοηθά να ρίξουμε επιπλέον κιλά και να μειώσουμε τη φλεγμονή - η οποία είναι η νούμερο 1 αιτία των καρδιακών παθήσεων. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του ελαίου καρύδας είναι ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε λίπος, δεν θα πρέπει να το παρακάνουμε και όταν το  καταναλώνουμε υπό προϋποθέσεις και με τους σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς είναι υγιεινό.

Προβολές: 5779

Τι πραγματικά ισχύει με το έλαιο καρύδας; Είναι υγιεινό ή όχι και γιατί;